Při nákupu nad 1390 Kč (56 EUR) máte DOPRAVU ZDARMA 🚚🎁 Platí pro výdejní místa Zásilkovny a PPL. Nakupovat

Jogurtová panna cotta

Domácí recepty4 min čtení

Sladké potěšení, které se hodí jak na snídaňový stůl, tak i jako stylová svačinka pro vaše školáky. Inspirovala jsem se oblíbeným smetanovým italským dezertem, jehož kořeny sahají do bohaté kuchyně severní Itálie. Panna cotta (česky doslovně vařená smetana) je dezert z oblasti Piemontu. Část smetany jsem v tomto receptu nahradila řeckým jogurtem, což dezertu dodává nový rozměr svěžesti a lehkosti a zároveň zajišťuje dostatek bílkovin. O křupavé zakončení se postará malinová granola, která je zdrojem zdravých tuků, bílkovin a vlákniny.

Doba přípravy: 30 min Počet porcí: 4

Jaké suroviny budete potřebovat?

Jogurtová vrstva:

  • 22 g želatiny v prášku (nebo dle doporučení výrobce, vypočtěte na 720 g krému)
  • 150 ml 12 % smetany
  • 4 balení nebo 560 g řeckého jogurtu 0,5%
  • 1 lžíce medu nebo cukru
  • 1 vanilkový lusk nebo sušenou vanilku

Ovocná vrstva na ozdobu:

Postup přípravy a pečení

➡️ Nejprve si připravte skleničky nebo misky o objemu 300 ml, do které budete panna cottu plnit.

➡️ Poté si vezměte menší rendlík a v něm rozmíchejte želatinu a smetanu, poté nechejte 10 minut bobtnat.

➡️ Mezitím smíchejte ve větší míse řecký jogurt, med a vanilku.

➡️ Jakmile želatina nabobtná, dejte směs na plotnu a na mírném stupni ohřívejte, dokud se želatina nerozpustí. Pozor! Nevařte.

➡️ Poté rendlík sundejte z plotny, smetanovou směs nalijte do mísy k jogurtu a rychle promíchejte metličkou. Postup přípravy želatiny se může mírně lišit, vždy si přečtěte doporučení výrobce na obalu.

➡️ Následně směs rozdělte do 4 připravených skleniček a dejte alespoň na 2 hodiny chladit do lednice.

➡️ Malinovou vrstvu připravíte jednoduše tak, že z mražených malin připravíte rozvar. Mražené maliny krátce povařte se 3 lžícemi vody. Malinovým rozvarem polijte mléčný krém, jakmile bude tuhý.

➡️ Jogurtovou panna cottu podávejte posypanou křupavou granolou.

 

Michaela Smolková

Chemická inženýrka se zaměřením na potraviny a výživu, máma dvou malých dětí, milovnice dobrého jídla a vaření. 

www.umimejist.cz
Domácí recepty4 min čtení

Sladké potěšení, které se hodí jak na snídaňový stůl, tak i jako stylová svačinka pro vaše školáky. Inspirovala jsem se oblíbeným smetanovým italským dezertem, jehož kořeny sahají do bohaté kuchyně severní Itálie. Panna cotta (česky doslovně vařená smetana) je dezert z oblasti Piemontu. Část smetany jsem v tomto receptu nahradila řeckým jogurtem, což dezertu dodává nový rozměr svěžesti a lehkosti a zároveň zajišťuje dostatek bílkovin. O křupavé zakončení se postará malinová granola, která je zdrojem zdravých tuků, bílkovin a vlákniny.