Jogurtová panna cotta
Sladké potěšení, které se hodí jak na snídaňový stůl, tak i jako stylová svačinka pro vaše školáky. Inspirovala jsem se oblíbeným smetanovým italským dezertem, jehož kořeny sahají do bohaté kuchyně severní Itálie. Panna cotta (česky doslovně vařená smetana) je dezert z oblasti Piemontu. Část smetany jsem v tomto receptu nahradila řeckým jogurtem, což dezertu dodává nový rozměr svěžesti a lehkosti a zároveň zajišťuje dostatek bílkovin. O křupavé zakončení se postará malinová granola, která je zdrojem zdravých tuků, bílkovin a vlákniny.

Jaké suroviny budete potřebovat?
Jogurtová vrstva:
- 22 g želatiny v prášku (nebo dle doporučení výrobce, vypočtěte na 720 g krému)
- 150 ml 12 % smetany
- 4 balení nebo 560 g řeckého jogurtu 0,5%
- 1 lžíce medu nebo cukru
- 1 vanilkový lusk nebo sušenou vanilku
Ovocná vrstva na ozdobu:
- 300 g mražených malin
- 280 g malinové granoly od MLSNI
Postup přípravy a pečení
➡️ Nejprve si připravte skleničky nebo misky o objemu 300 ml, do které budete panna cottu plnit.
➡️ Poté si vezměte menší rendlík a v něm rozmíchejte želatinu a smetanu, poté nechejte 10 minut bobtnat.
➡️ Mezitím smíchejte ve větší míse řecký jogurt, med a vanilku.
➡️ Jakmile želatina nabobtná, dejte směs na plotnu a na mírném stupni ohřívejte, dokud se želatina nerozpustí. Pozor! Nevařte.
➡️ Poté rendlík sundejte z plotny, smetanovou směs nalijte do mísy k jogurtu a rychle promíchejte metličkou. Postup přípravy želatiny se může mírně lišit, vždy si přečtěte doporučení výrobce na obalu.
➡️ Následně směs rozdělte do 4 připravených skleniček a dejte alespoň na 2 hodiny chladit do lednice.
➡️ Malinovou vrstvu připravíte jednoduše tak, že z mražených malin připravíte rozvar. Mražené maliny krátce povařte se 3 lžícemi vody. Malinovým rozvarem polijte mléčný krém, jakmile bude tuhý.
➡️ Jogurtovou panna cottu podávejte posypanou křupavou granolou.


Michaela Smolková
Chemická inženýrka se zaměřením na potraviny a výživu, máma dvou malých dětí, milovnice dobrého jídla a vaření.
Sladké potěšení, které se hodí jak na snídaňový stůl, tak i jako stylová svačinka pro vaše školáky. Inspirovala jsem se oblíbeným smetanovým italským dezertem, jehož kořeny sahají do bohaté kuchyně severní Itálie. Panna cotta (česky doslovně vařená smetana) je dezert z oblasti Piemontu. Část smetany jsem v tomto receptu nahradila řeckým jogurtem, což dezertu dodává nový rozměr svěžesti a lehkosti a zároveň zajišťuje dostatek bílkovin. O křupavé zakončení se postará malinová granola, která je zdrojem zdravých tuků, bílkovin a vlákniny.