Při nákupu nad 1390 Kč (56 EUR) máte DOPRAVU ZDARMA 🚚🎁 Platí pro výdejní místa Zásilkovny a PPL. Nakupovat

Domácí recepty

Jogurtová panna cotta
Domácí recepty4 min čtení

Sladké potěšení, které se hodí jak na snídaňový stůl, tak i jako stylová svačinka pro vaše školáky. Inspirovala jsem se oblíbeným smetanovým italským dezertem, jehož kořeny sahají do bohaté kuchyně severní Itálie. Panna cotta (česky doslovně vařená smetana) je dezert z oblasti Piemontu. Část smetany jsem v tomto receptu nahradila řeckým jogurtem, což dezertu dodává nový rozměr svěžesti a lehkosti a zároveň zajišťuje dostatek bílkovin. O křupavé zakončení se postará malinová granola, která je zdrojem zdravých tuků, bílkovin a vlákniny.

Doba přípravy: 30 min Počet porcí: 4

Jaké suroviny budete potřebovat?

Jogurtová vrstva:

  • 22 g želatiny v prášku (nebo dle doporučení výrobce, vypočtěte na 720 g krému)
  • 150 ml 12 % smetany
  • 4 balení nebo 560 g řeckého jogurtu 0,5%
  • 1 lžíce medu nebo cukru
  • 1 vanilkový lusk nebo sušenou vanilku

Ovocná vrstva na ozdobu:

Postup přípravy a pečení

➡️ Nejprve si připravte skleničky nebo misky o objemu 300 ml, do které budete panna cottu plnit.

➡️ Poté si vezměte menší rendlík a v něm rozmíchejte želatinu a smetanu, poté nechejte 10 minut bobtnat.

➡️ Mezitím smíchejte ve větší míse řecký jogurt, med a vanilku.

➡️ Jakmile želatina nabobtná, dejte směs na plotnu a na mírném stupni ohřívejte, dokud se želatina nerozpustí. Pozor! Nevařte.

➡️ Poté rendlík sundejte z plotny, smetanovou směs nalijte do mísy k jogurtu a rychle promíchejte metličkou. Postup přípravy želatiny se může mírně lišit, vždy si přečtěte doporučení výrobce na obalu.

➡️ Následně směs rozdělte do 4 připravených skleniček a dejte alespoň na 2 hodiny chladit do lednice.

➡️ Malinovou vrstvu připravíte jednoduše tak, že z mražených malin připravíte rozvar. Mražené maliny krátce povařte se 3 lžícemi vody. Malinovým rozvarem polijte mléčný krém, jakmile bude tuhý.

➡️ Jogurtovou panna cottu podávejte posypanou křupavou granolou.

 

Michaela Smolková

Chemická inženýrka se zaměřením na potraviny a výživu, máma dvou malých dětí, milovnice dobrého jídla a vaření. 

www.umimejist.cz
Domácí recepty4 min čtení

Sladké potěšení, které se hodí jak na snídaňový stůl, tak i jako stylová svačinka pro vaše školáky. Inspirovala jsem se oblíbeným smetanovým italským dezertem, jehož kořeny sahají do bohaté kuchyně severní Itálie. Panna cotta (česky doslovně vařená smetana) je dezert z oblasti Piemontu. Část smetany jsem v tomto receptu nahradila řeckým jogurtem, což dezertu dodává nový rozměr svěžesti a lehkosti a zároveň zajišťuje dostatek bílkovin. O křupavé zakončení se postará malinová granola, která je zdrojem zdravých tuků, bílkovin a vlákniny.

Vláčná a rychlá bábovka s čoko pecičkami 🍫
Domácí recepty2 min čtení

Bábovka. Sladká, vláčná, nadýchaná, přesně taková, která začne mizet dříve, než vychladne. Legendární moučník ke kávě, který náramně vystihne domácí atmosféru a lze lehce sbalit do krabičky na cesty. Tento jednoduchý recept hravě zvládnete. Tradiční kakao jsme nahradili čokopecičkami, které se do moučníků úžasně hodí.

Doba přípravy vč. pečení: 60-70 min Počet porcí: cca 14

Jaké suroviny budete potřebovat?

  • 200 ml podmáslí nebo kefíru
  • 3 vejce
  • 200 g hladké mouky (nejlépe špaldové)
  • 200 g třtinového cukru
  • vanilka (nemusí být)
  • špetka soli
  • 1 balíček kypřicího prášku do pečiva
  • 100 ml oleje či rozpuštěného ghí
  • čokoládové pecičky

Postup přípravy a pečení

➡️ Všechny suroviny si vytáhněte alespoň hodinu předem, ať mají pokojovou teplotu. Troubu předehřejte na 170 °C.

➡️ Formu vymažte a vysypte hrubou moukou nebo kokosem, silikonovou nemusíte.

➡️ V jedné míse smíchejte všechny sypké suroviny.

➡️ Ve druhé míse metličkou prošlehejte vejce s cukrem, podmáslím a olejem.

➡️ Přidejte sypké suroviny a zamíchejte do hladké směsi. Nakonec přidejte čokopecičky.

➡️ Směs přemístěte do formy a pečte 40-50 minut. Bábovku zkontrolujte špejlí, pokud se nelepí, je hotovo.

🤫 Lze přidat také lyofilizované ovoce, bílou čokoládu... 🪄 fantazie je jen na vás.

 

Aneta Petráková

S láskou peče a vaří a sdílí své recepty plné chutí a vůně domova. Píše o zdravém jídle.

Domácí recepty2 min čtení

Bábovka. Sladká, vláčná, nadýchaná, přesně taková, která začne mizet dříve, než vychladne. Legendární moučník ke kávě, který náramně vystihne domácí atmosféru a lze lehce sbalit do krabičky na cesty. Tento jednoduchý recept hravě zvládnete. Tradiční kakao jsme nahradili čokopecičkami, které se do moučníků úžasně hodí.

Banana bread s řeckým jogurtem
Domácí recepty3 min čtení

Spojení banánů a čokolády je osvědčená a velmi chutná kombinace. Přidáním jogurtu dodáte i potřebné množství bílkovin. Prémiová granola plná ořechů a 70% čokolády je pomyslnou třešničkou na dortu, která dodá šmrnc a křupání, které my i náš mozek tak milujeme. Vše je navíc bez lepku.

Doba přípravy vč. pečení: 75 min Počet porcí: 10

Jaké suroviny budete potřebovat?

  • 4-5 přezrálých banánů (pokud nemáte banány až tak zralé, nebojte se přidat trochu cukru)
  • 400 g bezlepkových ovesných vloček pomletých na mouku
  • 140 g rozpuštěného másla nebo ghí
  • 100-150 ml mléka (kravské nebo i kokosové)
  • 1 vejce
  • špetka soli a vanilky
  • 1 lžička kypřícího prášku
  • 1/2 lžičky sody
  • 1/2 lžičky skořice

Něco navíc (lze vynechat)

Postup přípravy a pečení

➡️ Troubu předehřejte na 170 °C.

➡️ V míse smíchejte ovesnou mouku, sůl, skořici, vanilku kypřící prášek a sodu, zkrátka všechny sypké suroviny.

➡️ V další míse banány rozmačkejte vidličkou nebo rozmixujte na kaši. Přidejte vejce a šlehejte. Během šlehání přilijte máslo a mléko. Poté do mokré směsi postupně přimíchejte tu suchou.

➡️ Nakonec přisypte datle, ručně promíchejte a přesuňte do formy na chlebíček, kterou jste si vystlali pečícím papírem.

➡️ Pečte na 170 stupňů 40-50 minut. Správné propečení ověřte špejlí.

➡️ Po vychladnutí nakrájejte na plátky a podávejte s řeckým jogurtem či tvarohem posypaný křupavou granolou. Lze vzít s sebou do krabičky jako výživnou a dobrou svačinku na cesty.

 

Magdaléna Tomečková

Kuchařka, cukrářka, v kuchyni čarodějka. Kouzlí jen s kvalitními přírodními surovinami. Tělo a duše MLSNI.

Domácí recepty3 min čtení

Spojení banánů a čokolády je osvědčená a velmi chutná kombinace. Přidáním jogurtu dodáte i potřebné množství bílkovin. Prémiová granola plná ořechů a 70% čokolády je pomyslnou třešničkou na dortu, která dodá šmrnc a křupání, které my i náš mozek tak milujeme. Vše je navíc bez lepku.