Domácí recepty
Výpis článků
Máte ráno málo času, ale nechcete odbývat snídani? Pak jsou overnight oats (neboli ovesné vločky přes noc) ideální volbou. Jednoduchý recept, který si připravíte večer, uložíte do lednice a ráno na vás čeká hotová, krémová a zdravá snídaně.

Jaké suroviny budete potřebovat?
- 50 g ovesných vloček
- 10 g chia semínek
- 70 ml mléka (klidně i rostlinného – mandlové, ovesné, kokosové…)
- 130 g řeckého jogurtu
- ovoce, oříšky nebo granola na dozdobení
Postup přípravy
➡️ Do skleničky nebo misky nasypte vločky a chia semínka.
➡️ Zalijte mlékem, přidejte jogurt a dobře promíchejte.
➡️ Přidejte ovoce, oříšky nebo granolu – fantazii se meze nekladou.
➡️ Dejte na noc odpočívat do lednice.
A ráno? Stačí otevřít ledničku a čeká tam na vás snídaně, která je krémová, výživná a plná energie.
Tipy, jak si overnight oats vyladit
👉 Pro sladší variantu přidejte trošku javorového sirupu nebo medu.
👉 Zkuste různé druhy ovoce – borůvky, jahody, maliny, mango nebo pečená jablíčka s trochou skořice.
👉 Pokud chcete extra dávku bílkovin, přidejte do směsi odměrku proteinu.
Ať už hledáte rychlou snídani do školy, práce nebo po tréninku, overnight oats budou vždycky sázka na jistotu.

Michaela Filipcová
Máte ráno málo času, ale nechcete odbývat snídani? Pak jsou overnight oats (neboli ovesné vločky přes noc) ideální volbou. Jednoduchý recept, který si připravíte večer, uložíte do lednice a ráno na vás čeká hotová, krémová a zdravá snídaně.
Sladké potěšení, které se hodí jak na snídaňový stůl, tak i jako stylová svačinka pro vaše školáky. Inspirovala jsem se oblíbeným smetanovým italským dezertem, jehož kořeny sahají do bohaté kuchyně severní Itálie. Panna cotta (česky doslovně vařená smetana) je dezert z oblasti Piemontu. Část smetany jsem v tomto receptu nahradila řeckým jogurtem, což dezertu dodává nový rozměr svěžesti a lehkosti a zároveň zajišťuje dostatek bílkovin. O křupavé zakončení se postará malinová granola, která je zdrojem zdravých tuků, bílkovin a vlákniny.

Jaké suroviny budete potřebovat?
Jogurtová vrstva:
- 22 g želatiny v prášku (nebo dle doporučení výrobce, vypočtěte na 720 g krému)
- 150 ml 12 % smetany
- 4 balení nebo 560 g řeckého jogurtu 0,5%
- 1 lžíce medu nebo cukru
- 1 vanilkový lusk nebo sušenou vanilku
Ovocná vrstva na ozdobu:
- 300 g mražených malin
- 280 g malinové granoly od MLSNI
Postup přípravy a pečení
➡️ Nejprve si připravte skleničky nebo misky o objemu 300 ml, do které budete panna cottu plnit.
➡️ Poté si vezměte menší rendlík a v něm rozmíchejte želatinu a smetanu, poté nechejte 10 minut bobtnat.
➡️ Mezitím smíchejte ve větší míse řecký jogurt, med a vanilku.
➡️ Jakmile želatina nabobtná, dejte směs na plotnu a na mírném stupni ohřívejte, dokud se želatina nerozpustí. Pozor! Nevařte.
➡️ Poté rendlík sundejte z plotny, smetanovou směs nalijte do mísy k jogurtu a rychle promíchejte metličkou. Postup přípravy želatiny se může mírně lišit, vždy si přečtěte doporučení výrobce na obalu.
➡️ Následně směs rozdělte do 4 připravených skleniček a dejte alespoň na 2 hodiny chladit do lednice.
➡️ Malinovou vrstvu připravíte jednoduše tak, že z mražených malin připravíte rozvar. Mražené maliny krátce povařte se 3 lžícemi vody. Malinovým rozvarem polijte mléčný krém, jakmile bude tuhý.
➡️ Jogurtovou panna cottu podávejte posypanou křupavou granolou.

Michaela Smolková
Chemická inženýrka se zaměřením na potraviny a výživu, máma dvou malých dětí, milovnice dobrého jídla a vaření.
Sladké potěšení, které se hodí jak na snídaňový stůl, tak i jako stylová svačinka pro vaše školáky. Inspirovala jsem se oblíbeným smetanovým italským dezertem, jehož kořeny sahají do bohaté kuchyně severní Itálie. Panna cotta (česky doslovně vařená smetana) je dezert z oblasti Piemontu. Část smetany jsem v tomto receptu nahradila řeckým jogurtem, což dezertu dodává nový rozměr svěžesti a lehkosti a zároveň zajišťuje dostatek bílkovin. O křupavé zakončení se postará malinová granola, která je zdrojem zdravých tuků, bílkovin a vlákniny.
Bábovka. Sladká, vláčná, nadýchaná, přesně taková, která začne mizet dříve, než vychladne. Legendární moučník ke kávě, který náramně vystihne domácí atmosféru a lze lehce sbalit do krabičky na cesty. Tento jednoduchý recept hravě zvládnete. Tradiční kakao jsme nahradili čokopecičkami, které se do moučníků úžasně hodí.

Jaké suroviny budete potřebovat?
- 200 ml podmáslí nebo kefíru
- 3 vejce
- 200 g hladké mouky (nejlépe špaldové)
- 200 g třtinového cukru
- vanilka (nemusí být)
- špetka soli
- 1 balíček kypřicího prášku do pečiva
- 100 ml oleje či rozpuštěného ghí
- čokoládové pecičky
Postup přípravy a pečení
➡️ Všechny suroviny si vytáhněte alespoň hodinu předem, ať mají pokojovou teplotu. Troubu předehřejte na 170 °C.
➡️ Formu vymažte a vysypte hrubou moukou nebo kokosem, silikonovou nemusíte.
➡️ V jedné míse smíchejte všechny sypké suroviny.
➡️ Ve druhé míse metličkou prošlehejte vejce s cukrem, podmáslím a olejem.
➡️ Přidejte sypké suroviny a zamíchejte do hladké směsi. Nakonec přidejte čokopecičky.
➡️ Směs přemístěte do formy a pečte 40-50 minut. Bábovku zkontrolujte špejlí, pokud se nelepí, je hotovo.
🤫 Lze přidat také lyofilizované ovoce, bílou čokoládu... 🪄 fantazie je jen na vás.
Aneta Petráková
S láskou peče a vaří a sdílí své recepty plné chutí a vůně domova. Píše o zdravém jídle.
Bábovka. Sladká, vláčná, nadýchaná, přesně taková, která začne mizet dříve, než vychladne. Legendární moučník ke kávě, který náramně vystihne domácí atmosféru a lze lehce sbalit do krabičky na cesty. Tento jednoduchý recept hravě zvládnete. Tradiční kakao jsme nahradili čokopecičkami, které se do moučníků úžasně hodí.
Spojení banánů a čokolády je osvědčená a velmi chutná kombinace. Přidáním jogurtu dodáte i potřebné množství bílkovin. Prémiová granola plná ořechů a 70% čokolády je pomyslnou třešničkou na dortu, která dodá šmrnc a křupání, které my i náš mozek tak milujeme. Vše je navíc bez lepku.

Jaké suroviny budete potřebovat?
- 4-5 přezrálých banánů (pokud nemáte banány až tak zralé, nebojte se přidat trochu cukru)
- 400 g bezlepkových ovesných vloček pomletých na mouku
- 140 g rozpuštěného másla nebo ghí
- 100-150 ml mléka (kravské nebo i kokosové)
- 1 vejce
- špetka soli a vanilky
- 1 lžička kypřícího prášku
- 1/2 lžičky sody
- 1/2 lžičky skořice
Něco navíc (lze vynechat)
- 70 g nakrájených datlí
- bílý řecký jogurt
- prémiová granola Čoko-banán
Postup přípravy a pečení
➡️ Troubu předehřejte na 170 °C.
➡️ V míse smíchejte ovesnou mouku, sůl, skořici, vanilku kypřící prášek a sodu, zkrátka všechny sypké suroviny.
➡️ V další míse banány rozmačkejte vidličkou nebo rozmixujte na kaši. Přidejte vejce a šlehejte. Během šlehání přilijte máslo a mléko. Poté do mokré směsi postupně přimíchejte tu suchou.
➡️ Nakonec přisypte datle, ručně promíchejte a přesuňte do formy na chlebíček, kterou jste si vystlali pečícím papírem.
➡️ Pečte na 170 stupňů 40-50 minut. Správné propečení ověřte špejlí.
➡️ Po vychladnutí nakrájejte na plátky a podávejte s řeckým jogurtem či tvarohem posypaný křupavou granolou. Lze vzít s sebou do krabičky jako výživnou a dobrou svačinku na cesty.

Magdaléna Tomečková
Kuchařka, cukrářka, v kuchyni čarodějka. Kouzlí jen s kvalitními přírodními surovinami. Tělo a duše MLSNI.
Spojení banánů a čokolády je osvědčená a velmi chutná kombinace. Přidáním jogurtu dodáte i potřebné množství bílkovin. Prémiová granola plná ořechů a 70% čokolády je pomyslnou třešničkou na dortu, která dodá šmrnc a křupání, které my i náš mozek tak milujeme. Vše je navíc bez lepku.