Domácí recepty
Sladké potěšení, které se hodí jak na snídaňový stůl, tak i jako stylová svačinka pro vaše školáky. Inspirovala jsem se oblíbeným smetanovým italským dezertem, jehož kořeny sahají do bohaté kuchyně severní Itálie. Panna cotta (česky doslovně vařená smetana) je dezert z oblasti Piemontu. Část smetany jsem v tomto receptu nahradila řeckým jogurtem, což dezertu dodává nový rozměr svěžesti a lehkosti a zároveň zajišťuje dostatek bílkovin. O křupavé zakončení se postará malinová granola, která je zdrojem zdravých tuků, bílkovin a vlákniny.

Jaké suroviny budete potřebovat?
Jogurtová vrstva:
- 22 g želatiny v prášku (nebo dle doporučení výrobce, vypočtěte na 720 g krému)
- 150 ml 12 % smetany
- 4 balení nebo 560 g řeckého jogurtu 0,5%
- 1 lžíce medu nebo cukru
- 1 vanilkový lusk nebo sušenou vanilku
Ovocná vrstva na ozdobu:
- 300 g mražených malin
- 280 g malinové granoly od MLSNI
Postup přípravy a pečení
➡️ Nejprve si připravte skleničky nebo misky o objemu 300 ml, do které budete panna cottu plnit.
➡️ Poté si vezměte menší rendlík a v něm rozmíchejte želatinu a smetanu, poté nechejte 10 minut bobtnat.
➡️ Mezitím smíchejte ve větší míse řecký jogurt, med a vanilku.
➡️ Jakmile želatina nabobtná, dejte směs na plotnu a na mírném stupni ohřívejte, dokud se želatina nerozpustí. Pozor! Nevařte.
➡️ Poté rendlík sundejte z plotny, smetanovou směs nalijte do mísy k jogurtu a rychle promíchejte metličkou. Postup přípravy želatiny se může mírně lišit, vždy si přečtěte doporučení výrobce na obalu.
➡️ Následně směs rozdělte do 4 připravených skleniček a dejte alespoň na 2 hodiny chladit do lednice.
➡️ Malinovou vrstvu připravíte jednoduše tak, že z mražených malin připravíte rozvar. Mražené maliny krátce povařte se 3 lžícemi vody. Malinovým rozvarem polijte mléčný krém, jakmile bude tuhý.
➡️ Jogurtovou panna cottu podávejte posypanou křupavou granolou.


Michaela Smolková
Chemická inženýrka se zaměřením na potraviny a výživu, máma dvou malých dětí, milovnice dobrého jídla a vaření.
Sladké potěšení, které se hodí jak na snídaňový stůl, tak i jako stylová svačinka pro vaše školáky. Inspirovala jsem se oblíbeným smetanovým italským dezertem, jehož kořeny sahají do bohaté kuchyně severní Itálie. Panna cotta (česky doslovně vařená smetana) je dezert z oblasti Piemontu. Část smetany jsem v tomto receptu nahradila řeckým jogurtem, což dezertu dodává nový rozměr svěžesti a lehkosti a zároveň zajišťuje dostatek bílkovin. O křupavé zakončení se postará malinová granola, která je zdrojem zdravých tuků, bílkovin a vlákniny.
Bábovka. Sladká, vláčná, nadýchaná, přesně taková, která začne mizet dříve, než vychladne. Legendární moučník ke kávě, který náramně vystihne domácí atmosféru a lze lehce sbalit do krabičky na cesty. Tento jednoduchý recept hravě zvládnete. Tradiční kakao jsme nahradili čokopecičkami, které se do moučníků úžasně hodí.

Jaké suroviny budete potřebovat?
- 200 ml podmáslí nebo kefíru
- 3 vejce
- 200 g hladké mouky (nejlépe špaldové)
- 200 g třtinového cukru
- vanilka (nemusí být)
- špetka soli
- 1 balíček kypřicího prášku do pečiva
- 100 ml oleje či rozpuštěného ghí
- čokoládové pecičky
Postup přípravy a pečení
➡️ Všechny suroviny si vytáhněte alespoň hodinu předem, ať mají pokojovou teplotu. Troubu předehřejte na 170 °C.
➡️ Formu vymažte a vysypte hrubou moukou nebo kokosem, silikonovou nemusíte.
➡️ V jedné míse smíchejte všechny sypké suroviny.
➡️ Ve druhé míse metličkou prošlehejte vejce s cukrem, podmáslím a olejem.
➡️ Přidejte sypké suroviny a zamíchejte do hladké směsi. Nakonec přidejte čokopecičky.
➡️ Směs přemístěte do formy a pečte 40-50 minut. Bábovku zkontrolujte špejlí, pokud se nelepí, je hotovo.
🤫 Lze přidat také lyofilizované ovoce, bílou čokoládu... 🪄 fantazie je jen na vás.
Aneta Petráková
S láskou peče a vaří a sdílí své recepty plné chutí a vůně domova. Píše o zdravém jídle.
Bábovka. Sladká, vláčná, nadýchaná, přesně taková, která začne mizet dříve, než vychladne. Legendární moučník ke kávě, který náramně vystihne domácí atmosféru a lze lehce sbalit do krabičky na cesty. Tento jednoduchý recept hravě zvládnete. Tradiční kakao jsme nahradili čokopecičkami, které se do moučníků úžasně hodí.
Spojení banánů a čokolády je osvědčená a velmi chutná kombinace. Přidáním jogurtu dodáte i potřebné množství bílkovin. Prémiová granola plná ořechů a 70% čokolády je pomyslnou třešničkou na dortu, která dodá šmrnc a křupání, které my i náš mozek tak milujeme. Vše je navíc bez lepku.

Jaké suroviny budete potřebovat?
- 4-5 přezrálých banánů (pokud nemáte banány až tak zralé, nebojte se přidat trochu cukru)
- 400 g bezlepkových ovesných vloček pomletých na mouku
- 140 g rozpuštěného másla nebo ghí
- 100-150 ml mléka (kravské nebo i kokosové)
- 1 vejce
- špetka soli a vanilky
- 1 lžička kypřícího prášku
- 1/2 lžičky sody
- 1/2 lžičky skořice
Něco navíc (lze vynechat)
- 70 g nakrájených datlí
- bílý řecký jogurt
- prémiová granola Čoko-banán
Postup přípravy a pečení
➡️ Troubu předehřejte na 170 °C.
➡️ V míse smíchejte ovesnou mouku, sůl, skořici, vanilku kypřící prášek a sodu, zkrátka všechny sypké suroviny.
➡️ V další míse banány rozmačkejte vidličkou nebo rozmixujte na kaši. Přidejte vejce a šlehejte. Během šlehání přilijte máslo a mléko. Poté do mokré směsi postupně přimíchejte tu suchou.
➡️ Nakonec přisypte datle, ručně promíchejte a přesuňte do formy na chlebíček, kterou jste si vystlali pečícím papírem.
➡️ Pečte na 170 stupňů 40-50 minut. Správné propečení ověřte špejlí.
➡️ Po vychladnutí nakrájejte na plátky a podávejte s řeckým jogurtem či tvarohem posypaný křupavou granolou. Lze vzít s sebou do krabičky jako výživnou a dobrou svačinku na cesty.

Magdaléna Tomečková
Kuchařka, cukrářka, v kuchyni čarodějka. Kouzlí jen s kvalitními přírodními surovinami. Tělo a duše MLSNI.
Spojení banánů a čokolády je osvědčená a velmi chutná kombinace. Přidáním jogurtu dodáte i potřebné množství bílkovin. Prémiová granola plná ořechů a 70% čokolády je pomyslnou třešničkou na dortu, která dodá šmrnc a křupání, které my i náš mozek tak milujeme. Vše je navíc bez lepku.