👀️ Nejnovější články a recepty na blogu, Strana 2
Každý, kdo se někdy zabýval otázkou zdravého přístupu k životu, výkyvů nálad, energie a případným kolísáním váhy nakonec dospěje do bodu, kdy dá stopku bílému cukru. Proč je pro naše zdraví škodlivý, a stojí vůbec život bez klasického bílého cukru za to? Pojďme se této problematice podívat na zoubek, a třeba i zjistit, jak si lze život osladit lépe.

Opravdu cukr tolik škodí?
To, že cukr nepatří úplně mezi zdravé potraviny, ale na druhou stranu, že to také není žádný jed, který nás okamžitě po pozření zabije, ví už asi každý. Záleží totiž na tom, o jaký cukr jde.
Přírodní cukry obsažené v celých potravinách, které obsahují také vlákninu, minerály a antioxidanty, nejsou až takový problém, protože jsou tráveny pomalu a dodávají energii do našich buněk. Neznamená to však, že můžeme denně spořádat velkou misku ovoce a vše je v pořádku. Všeho s mírou.
Cukr je stimulant a jednoznačně návykovou látkou. Jeho přijímáním dochází ke stále se zvyšující touze po sladkém. Takto si už postupně zaděláváme na problémy, které se samozřejmě neprojeví hned. Cukr způsobuje cukrovku, obezitu, rozvoj kardiovaskulárních problémů, vyšší hladinu cholesterolu, předčasné stárnutí pleti, tvorbu akné, a dokonce na mozek působí také jako droga. Doslova nás vede k závislosti na něm.
Znáte ten pocit, když nemůžete zůstat jen u jednoho kousku dortíčku či sušenky? V horším případě to všechno ještě zapijete sladkou colou. Udává se, že cukr by měl tvořit maximálně 10 % našeho celkového denního příjmu.
Co je bílý cukr, a jak se vyrábí?
Jak už to tak bývá, na začátku je surovina (v tomto případě cukrová třtina či cukrová řepa), která však prochází dlouhým výrobním procesem tzv. rafinací. Rafinace je vlastně „čištění“, u kterého dochází k oddělení přírodní sacharózy a odstranění nečistot. Poté vznikne cukr, jak jej známe v jeho běžné bílé podobě. Pokud ale místo bílého cukru sáhnete po hnědém, zázraky nečekejte. Až na jinou barvu, za kterou vděčí přítomnosti melasy, bude totiž negativní efekt na vaše zdraví téměř stejný. Chemické složení je totiž takřka totožné – hodně kalorií a málo živin.
Jak si tedy osladit život a neruinovat zdraví?
Na trhu nenajdete pouze klasický bílý cukr a med. V regálech obchodu je široký výběr různých sirupů a sypkých sladidel. Výhodou je, že vás nejen neokradou o zdraví, ale naopak díky nim doplníte i nějaké ty vitamíny, minerály a stopové prvky při minimu kalorií. Že to zní jako sen? Pak se s těmito přírodními zázraky pojďme seznámit. Je velmi pravděpodobné, že nějaký už máte dávno v kuchyni.
Med
Jako první se samozřejmě nabízí přírodní sladidlo, které používaly už naše babičky (a jejich babičky nepochybně také). Kdo by neznal tuto blahodárnou zlatou substanci, která nádherně voní a vyznačuje se svou plnou barvou i chutí. Ano, řeč je o medu, který je skvělým pomocníkem při vaření a pečení. Med se skládá hlavně z fruktózy, glukózy a dalších cukrů, zbytek tvoří voda. Med obsahuje celou řadu minerálních látek jako je železo, měď, fosfor, vápník, hořčík a důležité stopové prvky. Díky vitamínu C a vitamínům B také účinně podporuje obranyschopnost.
Nabídka medů na MLSNIJavorový sirup
Přírodní zázrak získávaný rovnou z mízy javorů, která je následně tepelně zredukována na sirup. Druhů existuje hned několik, a podle toho se také mění intenzita barvy i nahořklé příchuti. V javorovém sirupu najdeme látky jako železo, draslík, zinek nebo vápník a je také skvělým antioxidantem.
Nabídka javorového sirupu na MLSNI

Datle
Plody datlovníku pokrmy nejen skvěle osladí, ale také jim přidají celou řadu prospěšných látek. Mangan, hořčík, vláknina nebo draslík dělají z tohoto přírodního sladidla opravdu unikátní náhražku rafinovaného cukru.
Datlová pasta nebo sirup jsou běžnou součástí zdravých dobrot, a i přes prokazatelný obsah kalorií nemají vliv na hladinu cukru v krvi. Studie také potvrdila bezpečnost jejich užívání u jedinců s diabetem.
Sušené datle 100%Cukr v ovoci
V ovoci je přirozeně se vyskytující cukr. Ovoce obsahuje glukózu, fruktózu i sacharózu. Zpravidla převyšuje fruktóza, ale společně s ní ovoce obsahuje také vlákninu a mikroživiny. Je tedy lepší v našem jídelníčku doslazovat banánem, jablíčkem a dalším ovocem, než sáhnout po cukru či sirupu.
Sušené a lyo ovoce na MLSNI

Stévie
Mlsání zcela bez kalorií? S tímto přírodním sladidlem z listů stejnojmenného amerického keře je to skutečně možné. Stévie je přírodní sladidlo, které má dokonce vyšší sladivost než samotný cukr. Na její chuť si ale budete muset trochu zvykat, je totiž trochu odlišná, než na kterou jste zvyklí u cukru. Stévie pomáhá při snižování váhy a redukuje hladinu cukru v krvi. Přitom však dokáže jídlu dodat potřebnou sladkost a nechá vás zcela zapomenout na klasický cukr. Je naprosto ideálním společníkem dietářů i diabetiků.
Kokosový cukr
Kokosový cukr má velmi specifickou karamelovou chuť. Vedle cukrů obsahuje i minerální látky, např. železo, vápník, draslík, zinek a některé antioxidanty. Je výjimečný tím, že obsahuje vlákninu inulin, ta může mít za následek zpomalení přechodu cukru do krve. I přes tyto benefity obsahuje kokosový cukr také množství kalorií jako běžný bílý cukr.
Čekankový sirup
Je vyrobený z kořene čekanky. Základem je rozpustná vláknina inulin. Má asi třetinovou kalorickou hodnotu a podstatně nižší glykemický index ve srovnání s běžným cukrem. Je to dáno i tím, že tato vláknina není trávena v tenkém střevě jako ostatní potraviny, ale až ve střevě tlustém. Zde je rozkládána a fermentována pomocí střevních bakterií a pro tyto bakterie slouží jako prebiotikum. Pro obéznější populaci může být čekankový sirup vhodnějším sladidlem. Pozor ale na citlivost na tento sirup, někomu totiž způsobuje trávicí potíže, nadýmání a průjmy.
Čekankový sirup Country Life

Sladěnka
Sladěnka a obilné slady obsahují zhruba stejný podíl glukózy a fruktózy, dále také minerální látky jako železo, vápník, hořčík atd. Sladěnka se zpravidla získává extrakcí z ječmene, má méně sladivou, avšak velmi specifickou chuť, která není pro každého.
Panela
Nebo také rapadura je sušená třtinová šťáva získaná drcením třtinových stvolů a její součástí zůstává i cenná melasa. Panela je vynikající pro pečení a sladění potravin a nápojů. Chuť panely je vynikající, připomíná med či karamel a není až tak sladká. Je zdrojem energie, vlákniny, vitamínů a antioxidantů. Při její výrobě nedochází k bělení, rafinaci ani oddělení melasy, má tedy hezkou karamelovou barvu.


Erythritol
Erythritol, cukerný alkohol fermentovaný z glukózy v kukuřičném škrobu, se těší velké popularitě nejen mezi sportovci, ale také vyznavači zdravého životního stylu a cukrovkáři. Používá se totiž naprosto stejně jako cukr, ale na rozdíl od něj má nulový glykemický index. Vyznačuje se vysokou sladivostí, ale žádnými kaloriemi. Kromě toho je jejich užívání bezpečné i pro váš chrup. Najdeme jej v celé řadě potravin včetně ovoce a zeleniny. Pro svou sladivost a bezpečnost je společně s Xylitolem součástí diabetické diety i žvýkaček bez cukru.
Xylitol
Tzv. „březový cukr“, jak je nesprávně označován, účinně klame tělem. Jedná se totiž o polyalkohol, který cukr pouze připomíná, a to nejen svým vzhledem, ale velmi věrně i svou chutí. Má však zhruba o polovinu méně kalorií, proto je šetrnější k zubům, které naopak pomáhá chránit díky schopnosti neutralizace zubního plaku. U Xylitolu však buďte obezřetní, pokud jste majitelem domácího mazlíčka. Pro psy je totiž tato látka vysoce toxická.


Odbourejte rafinovaný cukr ze svého jídelníčku
Máte pocit, že život bez čokolády nebo zmrzliny by už nikdy nebyl jako dřív? Pokud netrpíte žádným závažným onemocněním, není důvod si občas nějaký ten malý hřích nedopřát. Je však důležité dbát na množství, a ani s cukrem to ve stravě nepřehánět.
Náš mozek i tělo potřebují energii. Často se nás však snaží ošálit a naši ruku neomylně vedou k nějaké té nezdravé dobrotě. Dopřát si sladké však můžete i ve zcela jiné formě a přirozeně tak odbouráte onu neumlčitelnou touhu po tabulce čokolády. V zásadě stačí pouze vyměnit jednoduché cukry za stravu plnou komplexních sacharidů, zdravých tuků a bílkovin. Dobře a kvalitně spát a celkově odpočívat.
Zkuste odbourat zbytečné rafinované cukry ze svého jídelníčku. Místo doslazovaných ovocných džusů si dopřejte trochu čerstvého ovoce. Máte-li chuť na čokoládu, sáhněte po té vysokoprocentní hořké.
Žít zcela bez sacharidů nejde. Žít bez rafinovaného cukru však můžete opravdu snadno. Protože víme, že sladké k životu patří, sladíme naše produkty jen a pouze zdravými alternativami. Sledujte složení jednotlivých produktů. Podívejte se třeba na složení naší Prémiové granoly Malinové.
Zdravé slazení na MLSNIFoto: Freepik, Shutterstock
Aneta Petráková
S láskou peče a vaří a sdílí své recepty plné chutí a vůně domova. Píše o zdravém jídle.
Každý, kdo se někdy zabýval otázkou zdravého přístupu k životu, výkyvů nálad, energie a případným kolísáním váhy nakonec dospěje do bodu, kdy dá stopku bílému cukru. Proč je pro naše zdraví škodlivý, a stojí vůbec život bez klasického bílého cukru za to? Pojďme se této problematice podívat na zoubek, a třeba i zjistit, jak si lze život osladit lépe.
Je pozitivní, že se v dnešní době stále více lidí zajímá o zdravý životní styl a správné stravování, která pomáhá udržovat tělo v dobré kondici, a že i zdravé tuky hrají v našem jídelníčku klíčovou roli. Začínáme si více uvědomovat, že ne všechny tuky jsou získávány stejně, a především, že některé z nich jsou pro naše zdraví velmi prospěšné. V tomto článku se na ně podíváme blíže.

Co jsou tuky?
Tuky jsou živiny, které naše tělo potřebuje pro své správné fungování. Jsou vydatným zdrojem energie, pomáhají vstřebávat vitamíny rozpustné v tucích. Jsou látkou pro tvorbu vitamínu D, hormonů a také klíčovým stavebním kamenem buněk. Tuky jsou nositelem chuti. 20-35 % energie by mělo pocházet právě z tuků. Nejlepšími zdroji tuků jsou kvalitní ryby, vejce, ořechy a semínka, olivy a avokádo.
Jaké tuky rozlišujeme?
Tuky se dle svého složení rozlišují na:
- Nasycené MK (kyselina máselná)
- Mononenasycené MK (kyselina olejová)
- Polynenasycené MK (esenciální MK) – Omega-3 (ALA, DHA, EPA) a Omega-6 (AA, LA)
- Trans-mastné kyseliny
1. Nasycené mastné kyseliny
Vyskytují se hlavně v živočišných tucích a v tropických olejích. Ve stravě se vyskytují v sádle, másle, slanině, tučném mase, mléčných výrobcích, čokoládě atd.
2. Mononenasycené mastné kyseliny
Zastupuje je kyselina olejová. Tyto rostlinné tuky najdeme zejména v olivovém a řepkovém oleji, v kvalitních margarínech, arašídech a majonéze.
3. Polynenasycené mastné kyseliny
Omega-3 (ALA, DHA, EPA)
Zástupci jsou kyselina alfa linoleová, EPA, DHA. Je důležité dbát na jejich pravidelný přísun, protože se v naší stravě vyskytují nejméně. Najdeme je zejména v rybím tuku, rostlinných olejích, semínkách jako třeba lněné a chia semínka a také ve vlašských ořeších. Snižuje hladinu cholesterolu, riziko kardiovaskulárních onemocnění a má také protizánětlivé účinky. Slouží k prevenci revmatické artritidy, cukrovky, Crohnovy i Alzheimerovy choroby a také náhlých srdečních příhod.
Omega-6 (AA, LA)
Zástupcem je kyselina linolová, která se nachází v rostlinných olejích. Naše tělo si nedokáže samo Omega-6 vytvořit, proto je musíme přijímat ve stravě. Mají protizánětlivé účinky, slouží pro správné fungování organismu a funkci mozku. Chrání srdce a cévy.
Velmi důležitý je ale poměr Omega-6 a Omega-3, protože v současné době máme Omega-6 v naší stravě nadbytek, avšak na úkor důležitých Omega-3. Optimálně bychom měli přijímat Omega-3 a Omega-6 v poměru 1:3-5.
4. Trans-mastné kyseliny
Vznikají při smažení a žluknutí. Vedou k nadváze, mají na organismus jednoznačně negativní vliv, zvyšují riziko zánětů, vzniku diabetu a zvyšují cholesterol. Stále je ale najdeme v levných tucích na pečení a v průmyslově vyráběných laciných olejích, které se nejčastěji využívají ve fastfoodových řetězcích (fritování), některých cukrárnách a pekárnách (polevy, náplně, jemné pečivo).
Jaké zdravé tuky používat?
Je důležité podívat se na to, jaké tuky jsou součástí naší stravy a jaké jsou jejich výhody a nevýhody:
Kokosový olej
Kokosový olej je dobře stravitelný tuk. Tento typ oleje pomáhá snižovat hladinu cholesterolu v krvi, zlepšuje fungování metabolismu, je protizánětlivý a dokonce podporuje naše kognitivní funkce mozku.
Někteří odborníci popírají kokosový olej pro vysoký obsah nasycených mastných kyselin, ale škodlivost je prokázána pouze v případě, že se jedná o rafinovanou částečně ztuženou verzi. Ale i tady platí, že by se to s ním nemělo přehánět a zdravé tuky ideálně střídat. Kokosový olej je stálý i při vysokých teplotách, je tedy ideální pro tepelnou úpravu. Používá se také v kosmetice.
Olivový olej za studena lisovaný
Extra panenský olivový olej obsahuje zdraví prospěšné mononenasycené mastné kyseliny a je možné jej používat pravidelně. Nejlepší je za studena, ale lze jej použít i pro tepelnou úpravu do 180 °C.
.jpg)

Ořechy
Ořechy jsou bezesporu vynikajícím zdrojem zdravých tuků, vlákniny, vitamínů a minerálů, především hořčíku. Ve 100 g oříšků najdeme přibližně 45-60 g zdravých rostlinných tuků. Jsou významným zdrojem Omega-6 mastných kyselin. Přispívají ke snížení hladiny cholesterolu v krvi a tím k prevenci před kardiovaskulárními chorobami. Mezi nejzdravější ořechy patří mandle, lískové ořechy, kešu, vlašské a pistácie.
Prémiové ořechy na MLSNISemínka
Semínka jsou další vynikající zdroj zdravých tuků. Jsou bohatá na bílkoviny, vlákninu a vitamíny, což z nich dělá vynikající zdravou svačinu. Mezi nejzdravější semínka patří lněná, dýňová, chia, slunečnicová a sezamová semínka. Např. lněná semínka pomáhají při zácpě, při zánětech žaludku, snižují vysoký krevní tlak a vysoký cholesterol.
Zdravá semínka na MLSNI

Avokádo
Avokádo je skvělým zdrojem zdravých mononenasycených tuků, obsahuje vlákninu, vitamíny a minerály. Napomáhá zlepšovat zdraví našeho srdce, imunitě, snižovat cholesterol, čistí střeva a obsahuje spoustu antioxidantů.
Rybí tuk
Rybí tuk samotný není zrovna chuťově nejoblíbenější forma zdravého tuku. Ale naopak, pokud jej konzumujete jako součást dobře připravené ryby, pochutnáte si. Zvolte ideálně mořské ryby, jako jsou losos, tuňák, sardinky nebo makrely. Obsahují vysoké množství Omega-3 mastných kyselin, které jsou nezbytné pro optimální fungování našeho těla a po nichž se v jídelníčku pídíme co nejvíce. Díky nim ryby napomáhají zvýšit hladinu HDL (,,hodný“ cholesterol) a naopak snížit LDL (ten ,,zlý“). Obecně lze doporučit konzumovat ryby nejméně dvakrát týdně.


Celkově vzato, zahrnutí zdravých tuků do každodenní stravy je důležité pro správné fungování našeho těla, má pozitivní vliv na naše zdraví a tělesnou kondici. Jako s každou součástí našeho jídelníčku se to ani s tuky nesmí přehánět a je dobré zdravé zdroje tuků střídat. A vyhýbat se smaženým jídlům a celkově trans-mastným tukům.
Foto: Freepik
Aneta Petráková
S láskou peče a vaří a sdílí své recepty plné chutí a vůně domova. Píše o zdravém jídle.
Je pozitivní, že se v dnešní době stále více lidí zajímá o zdravý životní styl a správné stravování, která pomáhá udržovat tělo v dobré kondici, a že i zdravé tuky hrají v našem jídelníčku klíčovou roli. Začínáme si více uvědomovat, že ne všechny tuky jsou získávány stejně, a především, že některé z nich jsou pro naše zdraví velmi prospěšné. V tomto článku se na ně podíváme blíže.
Granola – tolik oblíbená pochoutka, která se v současnosti těší obrovskému zájmu. Jak už tomu ale bývá, na vlně její popularity se veze i obyčejné pečené müsli a spousta „rádoby“ granol s nekvalitním složením. Jak je ale rozeznat? A jak má vlastně vypadat opravdu kvalitní granola?

Projíždíte uličky supermarketu nebo stránky e-shopu, hledáte něco zdravého a váš zrak se zastavil na granole nebo müsli? Už vkládáte zboží do košíku a jste unášeni myšlenkou, jak svému zdraví prospějete? Tady zbystřete. Ne každá granola je totiž kvalitní. Určitě si přečtěte její složení. Podezřele levné výrobky plné obilného odpadu, umělých aromat a přeslazené rafinovaným bílým cukrem rozhodně nebudou pro vaše tělo přínosem.
Co je vlastně granola?
Opravdová granola je zapékaná směs různých cereálií, oříšků, semínek, lupínků a podobně. Do této směsi se dále přidává třeba ovoce a čokoláda. Její kvalita a přínosy pro naše zdraví se však odvíjí od ingrediencí, které jsou k její výrobě použity.
Pokud se ptáte, čím se liší od klasického müsli, je to právě ono zapékání. Zatímco müsli je pouze sesypaná směs, granola při pečení v kombinaci s dobrým domácím medem nebo kvalitním javorovým sirupem vytváří tolik oblíbené křupavé a sladké kousky.


Zbožňujeme granolu. Proto ji děláme co nejpoctivěji to jde
Slova jako kvalitní, nejlepší nebo prémiový se stala oblíbeným marketingovým tahákem mnoha prodejců. Jen málokdo to ale myslí skutečně vážně a řídí se tím. My ano. Nepoužíváme je pouze jako prázdné fráze a nálepky na našich produktech.
Prvním kritériem je pro nás kvalita. Dbáme na to, aby se do naší prémiové granoly dostaly pouze ty nejlepší ingredience. Ořechy a semínka pečlivě vybíráme. Ovoce používáme lyofilizované nebo sušené, nikoliv však siřené. Nepoužíváme žádné náhražky – když javorový sirup, tak jen ten pravý z Kanady.
- Ruční řemeslná výroba. Každé balení je výsledkem tradiční řemeslné výroby.
- Vyvážená směs. Na surovinách rozhodně nešetříme. Proto jsou naše směsi bohaté na semínka, ořechy, ovoce, vločky, lyofilizované a sušené ovoce, kokos, byliny, kvalitní čokoládu, med či javorový sirup. Třeba oblíbená Malinová je složená až z 19 ingrediencí. Tyto ingredience obsahují i naše Zdravé ovesné kaše.
- Přírodní aroma, barvy a chuť. Naše ovoce je nesířené. S výjimkou čokolády nenajdete ve složení rafinovaný cukr. Sladíme pouze ovocem, medem, javorovým sirupem, případně datlovým práškem. Mimo to máme v nabídce nejen granoly vhodné pro diabetiky, ale také zcela neslazenou granolu obsahující pouze ovoce.
- Udržitelnost. Mrazem sušené ovoce, poctivá řemeslná výroba a nulový obsah palmového oleje. V MLSNI věříme, že věci jdou dělat lépe, v souladu s přírodou a životním prostředím.
- Křupavost. U nás nenajdete obrovské, slepené a tukem nasáklé hroudy vloček. Granolu zapékáme s více druhy surovin a výsledkem jsou menší kousky, které nádherně zakřupou.
- Kvalitní tuky. Žádný palmový olej! Zapékáme pouze pomocí zdravých tuků.
Líbivý název neznamená líbivý obsah
Jako všude jinde i ve světě granoly a kaší najdeme mnoho laciných napodobenin. Prvním ukazatelem bývá často cena. Podezřele nízkou cenu si totiž může dovolit jen ten, kdo šetří na složení. Výsledkem jsou směsy s minimem nebo zcela bez oříšků, bez semínek a ovoce. Taková „granola“ je navíc zapékaná obyčejným olejem s množstvím cukru do velkých spečených kusů obilného odpadu.

Jak poznáte nekvalitní granolu?
Není všechno zlato, co se třpytí. Nenechte se proto uchlácholit jen tím magickým označením granola na obalu produktu, ale vždy se podívejte na její složení. Do kvalitní granoly totiž nepatří:
❌ Zbytečná chemie. Konzervanty a některá éčka jsou opravdu zbytečná. Granola má vynikat kvalitou surovin a přírodními chutěmi.
❌ Rafinovaný cukr. Mnoho výrobců se snaží docílit dobré chuti přidáním velkého množství klasického cukru. Jejich výrobky jsou pak možná úžasně sladké, určitě návykové, rozhodně mají však ke zdravému stravování daleko. Uškodíte si stejně, jako byste pili přeslazené sodovky.
❌ Palmový olej. Aby vznikly ony chutné a křupavé kousky, přidává se do pečení tuk. Když už tuk, tak používáme pouze kvalitní kokosový nebo olivový olej. Jiní výrobci si však snižují náklady použitím toho palmového.
❌ Dochucovadla a emulgátory. Kvalitní suroviny nepotřebují zvýrazňovače chuti. Pokud je ve složení najdete, vraťte granolu zpátky do regálu.
❌ Chemicky upravené ovoce. Čerstvé ovoce vždy září barvami. Když jej však usušíte, o svůj dokonale zářivý vhled přijde. To je ale naprosto v pořádku. Pokud je ovoce ve vaší granole až příliš zářivé, stojí za tím siřičitany. A ty nemají ve zdravé granole co dělat.
Pro koho je naše granola vhodná?
Prémiová granola od MLSNI je ideální pro každého, komu chutnají ořechy a ovoce. Je vhodné nejen pro běžné jedince, ale rovněž pro děti, sportovce i dietáře. Vychutnáte si ji doma, v kanceláři, v autě nebo na výletě. Je vhodnou potravinou při hubnutí, pomáhají držet vaše tělo v rovnováze a dodává mu potřebnou energii a živiny.
V MLSNI myslíme na všechny. Pokud máte nějakou potravinovou alergii nebo vám zkrátka některá z ingrediencí příliš nevyhovuje, určitě si také vyberete. Granolu totiž děláme i pro ty, kdo trpí nějakou potravinovou intolerancí. Protože víme, že každý z vás je jiný, najdete u nás tyto speciální druhy:
- bezlepkové
- vhodné i pro diabetiky (např. s erythritolem)
- vegan
- zcela bez slazení (ani med, javorový sirup, ani javorový sirup)
Díky vyváženému složení a jedinečné chuti si Křupanda ihned získá vaše srdce i žaludek. Křupanda je totiž královnou v granolové říši 😊 Pokud vám v naší nabídce přece jen něco chybí, určitě nám napište.
Koupit prémiovou granolu od MLSNIMagdaléna Tomečková
Kuchařka, cukrářka, v kuchyni čarodějka. Kouzlí jen s kvalitními přírodními surovinami. Tělo a duše MLSNI.
Granola – tolik oblíbená pochoutka, která se v současnosti těší obrovskému zájmu. Jak už tomu ale bývá, na vlně její popularity se veze i obyčejné pečené müsli a spousta „rádoby“ granol s nekvalitním složením. Jak je ale rozeznat? A jak má vlastně vypadat opravdu kvalitní granola?